De rabobank start dit voorjaar met de naam-nummer controle bij overboekingen. Een welkome uitbreiding van de mogelijkheden!

In het voorjaar van 2017 start de Rabobank met de IBAN-Naam Check in Rabo Internet- en Mobielbankieren. Andere Nederlandse banken volgen later dit jaar. De IBAN-Naam Check is ontwikkeld door de Rabobank en controleert bij online overboekingen naar Nederlandse rekeningen de ingetoetste naam van de ontvanger. Bart Leurs, Directeur Innovatie: “Met de IBAN-Naam Check maken we online betalen makkelijker en nog veiliger. Nederlandse banken lopen met dit gezamenlijke initiatief voorop in Europa.”

Fraude en verkeerde overboekingen

Uit onderzoek van de Nederlandse banken blijkt dat iedere maand ongeveer 1.300 klanten verkeerde overboekingen melden bij hun bank. Driekwart daarvan komt door het gebruik van oude rekeningnummers en vergissingen bij het gebruik van het adresboek uit internetbankieren of bankieren apps. Bij ongeveer 200 meldingen per maand geven klanten aan dat er sprake is van fraude. Een deel van deze fraude en vergissingen kunnen we voorkomen met de IBAN-Naam Check.

Zo werkt de IBAN-Naam Check

Als u geld wilt overmaken via Rabo Internet- of Mobielbankieren en de naam die u invult bij een IBAN is anders dan de naam die bij de bank bekend is, dan krijgt u straks een melding op uw scherm. Er zijn twee soorten meldingen in de IBAN-Naam Check:

De ingetoetste naam is iets anders dan de naam die bij het IBAN bekend is. Bijvoorbeeld omdat u een tikfout maakt (Jansen in plaats van Janse). De naam die bekend is, wordt ter controle aan u getoond.
De ingetoetste naam is volledig anders dan de naam die bij het IBAN bekend is. U krijgt een melding, maar de juiste naam van de persoon naar wie u overmaakt, wordt niet getoond. We waarschuwen u voor mogelijke vergissingen of fraude. Controleer of de factuur klopt. Bezoek bijvoorbeeld ook websites van bedrijven, bekijk uw originele bestelbon of neem contact op met de ontvanger.
De IBAN-Naam Check werkt alleen bij Nederlandse betaal- en spaarrekeningnummers. Als de ingetikte naam juist is, krijgt u geen melding. Als een rekening nog maar pas is geopend en nog niet in het systeem staat, of het is een buitenlands IBAN, dan krijgt u ook een melding. U blijft zelf verantwoordelijk voor betalingen die u doet. Ook bepaalt u zelf of u ná een melding uw betaling uitvoert of afbreekt.

IBAN-Naam Check wordt automatisch actief

U hoeft niets te doen om de IBAN-Naam Check te kunnen gebruiken. In het voorjaar van 2017 komt de check beschikbaar in Rabo Internet- en Mobielbankieren. In de loop van dit jaar voeren ook andere banken de IBAN-Naam Check in. Iedere bank zal haar klanten daar vooraf van op de hoogte brengen.

Overige maatregelen tegen verkeerde overboekingen

Naast de IBAN-Naam Check hebben banken ook andere maatregelen genomen om verkeerde overboekingen te voorkomen. Zo geven we rekeningnummers niet opnieuw uit aan iemand anders, nadat een klant de rekening heeft opgezegd. Ook adviseren we u om regelmatig uw adresboek in Rabo Internet- en Mobielbankieren bij te werken, zodat oude rekeningnummers daar niet in blijven staan. Samen met de IBAN-Naam Check helpt het u om u te beschermen tegen fraude en om verkeerde overboekingen te voorkomen.

(Bron: Rabobank.nl)